In de kennisbank voor ‘Ouders’ leest u meer over de keuzemogelijkheden na het voorgezet onderwijs. U vindt er informatie over leerwegen, studierichtingen en hoe u uw kind kunt begeleiden bij deze belangrijke keuzes.
Kennisbank voor Ouders
Stappenplan
Hieronder vindt u een stappenplan met belangrijke onderwerpen met betrekking tot de keuze van een vervolgopleiding voor uw kind.
Stap 1 van 6. Ontdekken en in kaart brengen van talenten en interesses
Niet ieder kind weet waar hij of zij goed in is en wat hij of zij wil gaan doen. U kunt uw kind dan een test laten maken. Wij bieden verschillende testen aan om te bekijken wat de talenten van uw kind zijn en waar de interesses liggen. Zo hebben wij een beroepenrichter en capaciteitentest voor de techniek en een beroepskeuzetest en talentendetector ontwikkeld. Daarnaast bieden wij een 'Carričre GPS'. Centraal binnen het Carričre GPS staan de competenties- en persoonlijkheidstesten die volledig zijn geďntegreerd. Het Carričre GPS matcht de hardskills en softskills van de kandidaat met de bijbehorende beroepen, opleidingen, cursussen en vacatures.
Start een van onze testenStap 2 van 6. Ontdekken en in kaart brengen van talenten en interesses
Bekijk hieronder de toelatingsnorm voor de verschillende opleidingsniveaus.
- mbo-opleiding
- Wanneer een leerling een vmbo-diploma heeft, of minimaal 3 havo of vwo heeft afgerond, kan hij of zij naar het mbo...
- hbo-opleiding
- Wanneer een leerling minimaal een havo diploma heeft, of door wil stromen van mbo niveau 4, dan kan hij of zij naar het hbo...
- wo-opleiding
- Wanneer een leerling geslaagd is voor het vwo of atheneum, kan hij of zij ervoor kiezen om aan een universiteit te gaan studeren...
Stap 3 van 6. Welke richting past bij uw kind?
Op het vmbo wordt een richting gekozen, waarin de leerlingen verder willen op het mbo. Het is belangrijk te kijken of deze keuze nog wel overeenkomt met een toekomstperspectief. Op het mbo zijn opleiding opgedeeld in domeinen. Klik hier om meer te lezen over de mbo-domeinen.
Leerlingen op het havo en vwo kiezen een profiel, die voor sommige studies vereist zijn. Studies binnen het HBO en wo zijn onderverdeeld in faculteiten.
Stap 4 van 6. Kijken en vergelijken
Wanneer u weet wilke richting uw kind op wil, is het tijd om rond te kijken en te gaan vergelijken. Vaak zijn er verschillende scholen in de omgeving die dezelfde opleiding aanbieden, maar verschillen zij onderling van opleidingsprogramma, sfeer en extra activiteiten. Opleidingsinstituten hebben meerdere keren per jaar open dagen. Door meerdere scholen te bezoeken, kunt u een betere keuze maken.
Stap 5 van 6. Kiezen en aanmelden
En dan is het zover. De keuze voor een opleiding zal gemaakt worden. Probeer uw kind hier echt goed over na te laten denken. Laat hem of haar eventueel de voor- en nadelen op een rij te zetten en probeer prioriteiten aan te brengen. Is de keuze eenmaal gemaakt, wacht dan niet te lang met aanmelden.
(Extra) begeleiding voor uw kind
Sommige kinderen hebben wat extra begeleiding nodig tijdens hun opleiding. Bijvoorbeeld door persoonlijke of mentale problemen. Veel instellingen bieden extra begeleiding aan. Dit verschilt echter per instelling. Informeer bij de betreffende instelling voor de verschillende begeleidingsvormen.
Wat kost een opleiding?
Een opleiding kost geld. Lesgeld en cursusgeld zijn wettelijk vastgestelde bedragen, maar verschillen per opleidingsniveau.
Verder moet er rekening gehouden met opleidingsgerelateerde kosten. Dit zijn boeken, leermiddelen, instrumenten en gereedschappen die aangeschaft moeten worden voor de gekozen opleiding. Ook een laptop of computer valt hieronder.
Daarnaast kunnen er kosten ontstaan voor activiteiten als workshops, seminars en studiereizen. Deze kosten zijn variabel, en daarnaast zijn deze activiteiten (vaak) niet verplicht.
Neem voor informatie over studiefinanciering contact op met DUO, de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs.