Doorstroom
De transitie van basisschool leerling naar brugpieper is ingrijpend voor zowel ouders als de aankomend scholieren. Ze moeten plotseling met planningen en agenda's werken en krijgen ladingen huiswerk voor hun kiezen. Hoe kun je je kind zo goed mogelijk voorbereiden op het voortgezet onderwijs?
De school
Het belangrijkste is de keuze van de school. Je kind moet zich hier veilig voelen en een goed gevoel hebben bij de onderwijsinstelling. Bezoek daarom veel open dagen, vraag informatie aan en vraag naar de ervaringen van kinderen die op desbetreffende school al scholier zijn naar hun ervaringen. Vaak wordt er ook een introductiedag of een meeloop dag georganiseerd, door je kind hieraan te laten deelnemen zal hij of zij een beter beeld krijgen van de school en een goede start van het schooljaar kunnen maken.
Help plannen
Op de middelbare school wordt een bepaald niveau van zelfstandigheid verwacht. Zo krijgen ze een grotere hoeveelheid lesstof te verwerken, meer huiswerk en het werken met roosters kan verwarrend zijn. Help je kind hier de eerste periode mee. Zo kun je hem of haar uitleggen hoe ze het beste zouden kunnen plannen om toch tijd over te houden voor vriendjes en vriendinnetjes. Wat wellicht de eerste periode zou helpen is het maken van een strak schema met betrekking tot het huiswerk. Zo leren ze discipline en krijgen ze een bepaalde regelmaat.
Checklist
Het maken van een checklist zorgt voor een goede start. Een rugtas, passer, geodriehoek.. Vaak levert de onderwijsinstelling een lijst van spullen die de scholier moet hebben om het schooljaar goed te kunnen beginnen. Vergeet ook niet ruim van te voren de schoolboeken te bestellen. Hiernaast is het kaften van de boeken uiteraard ook een deel van dit proces!
Werkplek
Creëer een plek waar je kind kan werken. Op hun kamer worden ze vaak teveel afgeleid, zo niet door hun mobiele telefoon, dan wel door een televisie of rondrennende broertjes en zusjes. Een leeg bureau op de slaapkamer van je kind of een aparte studieruimte kan hierin uitkomst bieden. Een andere optie is om er gezamenlijk aan te werken, bijvoorbeeld aan de keukentafel. Zo kun jij als je kind druk is met huiswerk nog mooi even wat werkmails versturen en direct bijspringen wanneer je kind vragen heeft.
Geef je kind vooral de ruimte om te wennen en wees niet ongerust als je kind de eerste periode erg moe is of juist het tegenovergestelde. Elk kind gaat anders om met deze grote verandering en bij de een verloopt dit wat moeizamer dan bij de ander. Uiteindelijk went je kind wel aan de nieuwe omgeving.