NHA Thuisstudies

cursus Kunstgeschiedenis

Algemene informatie over de cursus

Reis door de tijd met de cursus Kunstgeschiedenis

Als je een kunstwerk ziet, neem je dan uitgebreid de tijd? Of werp je een vluchtige blik en loop je weer door? De cursus Kunstgeschiedenis leert je ‘langzamer lopen’ en ‘trager kijken’.

Ontdek de schoonheid van moderne en klassieke kunst. Leer benoemen wat je ziet. De cursus Kunstgeschiedenis opent je ogen. Waardeer je kunst meer als je meer weet over de achtergrond? Ontdek het zelf tijdens deze compacte opleiding. Anders kijken naar kunst en cultuur. Kunst beter begrijpen en waarderen en details opmerken die anderen ontgaan. Leer het tijdens de cursus Kunstgeschiedenis.

Bredere kijk op kunst

Kunstgeschiedenis, het woord heeft een brede betekenis. Gaat de geschiedenis van kunst alleen over Romeinse vazen en donkere schilderijen? Nee. Van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci tot de autobanden van Armando en de fameuze color drippings van Jackson Pollock. Van muziek tot beeldhouwkunst. Alle soorten kunst komen tijdens de cursus aan bod. Kunststijlen, de kunstwereld, de kunstscène… De kunstwerken zelf, de materialen, de financiering en de verhalen over kunst leer je uitgebreid kennen. Van schilderkunst tot beeldhouwkunst, fotografie, film, muziek, dans en alles wat met kunst te maken heeft: in de cursus Kunstgeschiedenis ontdek je overeenkomsten en verschillen in kunststromingen.

Kracht van kunst

Na verloop van tijd weet je wat bijvoorbeeld de drijfveren zijn van kunstenaars die doen aan performance art. Je begrijpt ook beter wat de kracht is van beeldende kunst en welke invloed kunst uitoefent op ons dagelijks leven.

Kunststromingen

Je leert in welke volgorde verschillende kunststromingen invloedrijk zijn geweest in de kunstgeschiedenis. Daarbij ontdek je hoe verschillende stromingen in elkaar overvloeiden en soms ook zorgden voor grote wendingen. Met meer kennis van kunstgeschiedenis ben je in staat om kunst op een andere manier te zien en op waarde te schatten. Mooie extra toegevoegde waarde is dat je ook nog eens gepassioneerd kunt vertellen over kunst. Zodat anderen in je omgeving ook delen in de inzichten die je tijdens de cursus Kunstgeschiedenis op hebt gedaan.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Kunstgeschiedenis

Bij de cursus Kunstgeschiedenis leer je zelfstandig naar kunst te kijken, door de behandeling van thema's die een rol spelen in de kunst. Je maakt kennis met de verschillende kunststijlen en je wordt vertrouwd met de basisbegrippen in de kunstwereld.

De lessen geven een globaal beeld van de westerse kunstgeschiedenis. De hoofdlijn vormt de geschiedenis van de beeldende kunsten in Europa.

Maar ook de vergelijkbare ontwikkelingen in andere kunsttakken (vooral muziek) worden globaal behandeld. Gedurende de cursus Kunstgeschiedenis komen verschillende kunstuitingen aan bod:

  • schilderkunst
  • beeldhouwkunst
  • bouwkunst
  • fotografie
  • film
  • performance
  • muziek
  • dans
  • theater


Tijdens maar liefst 30 uitgebreide lessen leer je verschillende kunststijlen, kunstenaars en begrippen in een chronologische tijdlijn te plaatsen, waarmee je voor jezelf een helder beeld vormt van de ontwikkelingen in de kunst door de eeuwen heen. Je vergroot jouw kennis en vaardigheden door beter naar kunstwerken te kijken en muziekstukken te beluisteren. Je stelt ook een portfolio samen van twee culturele activiteiten waaraan je hebt deelgenomen. Aan het einde van deze cursus ben je in staat om kunstwerken te analyseren, beoordelen en jouw gevoelens hierover te verwoorden. Op die manier ontwikkelt het zien zich tot kijken en het horen zich tot luisteren. Zo leer je hoe je gefundeerd kunt reageren op kunst, door het kunstwerk vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

We starten deze fascinerende cursus met het geven van een definitie van kunst, esthetica en kunstgeschiedenis. Daarnaast behandelen we de filosofie van schoonheid in de kunst, kijken naar de oorsprong van de kunstgeschiedenis, de diverse kunstvormen en we leren welke technieken en onderwerpen in de beeldende kunst voorkomen. Ook worden diverse kunstuitingen op manieren belicht zoals je deze waarschijnlijk nog nooit hebt ervaren. Vervolgens maken we een reis door de kunstgeschiedenis vanaf de prehistorie tot de 21e eeuw.

Kunstgeschiedenis in kleur

Op het einde van de cursus wordt een overzicht gegeven van de leerstof door middel van een tijdslijn van de behandelde kunststijlen. Door middel van het register kun je opzoeken in welke les een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld een kunstenaar of kunststijl) wordt behandeld. Voor een juiste beoordeling en interpretatie van de afbeeldingen is het tevens belangrijk dat je deze in kleur kunt bestuderen. Alle afbeeldingen zijn daarom in groot en duidelijk formaat te bekijken via de digitale leeromgeving.

Aan het einde van de cursus kun je verschillende interpretaties van kunstwerken in eigen woorden uitleggen en leer je op een betekenisvolle manier omgaan met kunst en cultuur.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur cursus Kunstgeschiedenis

De cursus Kunstgeschiedenis heeft eens studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf299,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.