Algemene informatie over de cursus
Heb jij de basis van het koken al onder de knie en wil je je verder ontwikkelen? Dan is deze opleiding Zelfstandig Werkend Kok precies wat je zoekt. In één jaar tijd groei je door tot een vakbekwame kok op mbo-niveau 3. In 24 dagen leer je alles over (luxe) gerechten bereiden met verschillende bereidingstechnieken, menukaarten samenstellen en administratie/keukencalculatie.Inhoud van de cursus
Wat ga je leren?Onder begeleiding van ervaren praktijkdocenten verdiep je je in de luxe keuken en de nieuwe trends. Je leert onder andere:
- Luxe voorgerechten, soepen en warme klassiekers bereiden;
- Complexe groente-, aardappel-, vlees-, vis- en gevogeltegerechten maken;
- Sauzen, samengestelde boters en moderne bereidingstechnieken toepassen;
- Brood, patisserie en luxe desserts bereiden, inclusief pauzedranken zoals spooms en granités;
- Workshops volgen over wild, Japanse keuken en chocolade;
- Werken met menu-engineering, warenkennis, voedingsleer, HACCP en allergenen;
- Keukenvoorraden beheren, keukencalculatie en kostprijscalculaties.
Zo combineer je praktijkervaring en vaktheorie en ontwikkel je je tot een veelzijdige en vakbekwame kok op mbo-niveau 3.
Voor wie?
Deze cursus is voor iedereen die werkzaam is in de keuken van een horecabedrijf of actief op zoek is naar werk in de keuken. Je beschikt al wel over relevante diploma's, zie het kopje toelating.
Diploma/certificaat
Aan het eind van de cursus maak je een examen, dit examen wordt afgenomen door examinatoren van de stichting SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). Na het behalen van het examen ontvang je een door de horecabranche erkend SVH-diploma Zelfstandig werkend kok (niveau 3).
Lesdagen en tijden
- Startdatum: maandag 27 oktober 2025;
- Duur: 24 dagdelen van 7 uur in 24 weken, inclusief examendag;
- Lesdag: de cursus wordt gegeven op de maandagen;
- Lestijd: 15.00 - 21.00 uur.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
- Je beschikt over een niveau 2 diploma kok of een gelijkwaardige combinatie van ervaringen en certificaten;
- Je bent enthousiast en ambitieus om bijvoorbeeld (sous)chef te worden. Met de technieken en bereidingen die jij tijdens deze cursus leert, komt deze stap dichterbij!;
- Een voldoende beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.
Belangrijk: er zijn maar 12 plekken beschikbaar per startdatum.
Duur van de cursus
24 dagdelen in 24 wekenKosten van de cursus
Cursusgeld: ? 4.200,-Examengeld: ? 300,-
Kosten zijn exclusief boeken en/of leermiddelen
